Zaposednuti je vezan lancima

Zaposednuti je vezan lancima

U Meki se dogodio nesvakidašnji događaj – jednog mladića „pod svoje“ je uzeo ženski duh

Polukomatozni Saudijac, vezan lancima za krevet, živi već više od šest godina u podrumu očeve kuće. Vezao ga je otac, ubeđen da mu je sina zaposeo zli ženski duh.

Kada ga duh napadne, čitavo telo mu se grči i uvija, a oči potpuno pobele“, kaže otac „opsednutog“ dvadesetdevetogodišnjeg muškarca po imenu Turki. „Zatim se može čuti kako govori ženskim glasom!“

Kad je Turki prvi put počeo da se ponaša bizarno, otac ga je odveo lokalnim imamima koji su nad njegovim telom recitovali delove Kurana. „Ali većina ih se uplašila kada su čuli kao im ženski glas govori da je ona kraljevski džin (duh) i da je niko ne može izbaciti iz Turkijevog tela sve dok on ne umre“, priča mladićev otac. Jedan imam mu je savetovao da okuje sinovljeve noge i ruke lancima i da mu čita Kuran.

To sam i uradio. Moj sin je postao tih i smireniji, ali i potpuno nesvestan šta se oko njega dešava. Više ne govori i sada ne može nikome da naškodi“, ispričao je Turkijev otac dnevnom listu Arab Njuz, koji se štampa u Saudijskoj Arabiji na engleskom jeziku.

Inače, jedna saudijska porodica je prošle godine tužila duha sudu, optuživši ga za krađu i uznemiravanje. Objasnili su da džin plaši decu bacajući kamenje na njih, krade mobilne telefone i govori i muškim i ženskim glasom.

Nesrećni Turki živi u Meki, u malom dvosobnom stančiću u podrumu očeve kuće zajedno sa svojom osiromašenom majkom i njeno ostalo troje dece. Preživljavaju od 200 evra mesečne socijalne pomoći. Turkijevi su se roditelji razveli pre nego što ga je duh zaposeo.

Turkijev otac tvrdi da je i njega samog napao džin kada je imao osam godina i da je bilo potrebno više od 40 godina da bi ga imami konačno isterali iz njegovog tela. „Tada sam stalno viđao ženu koja bi mi se prikazala s vremena na vrema kao izuzetno lepa, a onda kao izuzetno ružna“, priča on. „Ponekad je bila okružena vatrom, a ponekad se pojavljivala sa životinjskim udovima.“

Aktivista za ljudska prava i saudijski profesor šerijata (islamski zakon) koji je posetio Turkija, kaže da je mladić bio u polukomatoznom stanju. Muhamed Al-Suhali napominje da Tuki nije svestan događanja u svojoj okolini. Ne može da jede, pije i koristi toalet bez tuđe pomoći. Profesor dodaje da je, kada je počeo da mu čita neke stihove iz Kurana, Turki iznenada pobesneo i počeo da se trese, sve dok skoro nije ispao iz kreveta.

Kada sam prestao da čitam ponovo se smirio, ali nije bio svestan šta se događa“, izjavio je Suhali Arab Njuzu. On je zamolio Turkijevu mladu ženu da ostane sa njim uprkos teškom stanju u kome joj se muž nalazi. Suhali je pozvao saudijsko ministarstvo za socijalna pitanja da porodici obezbedi bolje uslove života i da uključi Turkija u program socijalne zaštite.

Većini zapadnjaka arapski duhovi su poznati zahvaljujući priči o Aladinu i čarobnoj lampi. Ali džin (duh) u islamskoj teologiji može biti daleko zlokobnije biće. Neki džini su dobri, a neki zli. Oni su nevidljivi, ali poseduju sposobnost da preuzmu ljudski ili životinjski oblik i često su motivisani ljubomorom ili osvetom. U arapskom svetu, oni su realnost.

M.Marković