Astrologija peta kucaU horoskopu se kroz 5. kuću pored sreće u ljubavi vidi i sudbinadece. Što je više ljubavi, nežnosti, zadovoljstva i uživanja roditelja – to će život deteta biti uspešniji Nezadovoljstvo, grubost, patnje i bol roditelja preneće se na život deteta, što u najtežim slučajevima može da ima tragične posledice

Koliko smo srećni u ljubavi toliko će i naša deca imati dobar, odnosno loš život. Dakle naša odgovornost u ljubavnom životu se često odnosi na kvalitet života dece. Ako se u 5. kući nalaze dobre planete onda je ljubavni život dobar. Tada je često dobar i seksualni život koji je takođe pod upravom 5. kuće. Ako je i vladar ove kuće dobro postavljen, onda je sreća sa decom zagarantovana, odnosno deca će imati srećan i uspešan život. Tako je našim horoskopom opisana i sudbina naše dece. Iako se ovde uzimaju i drugi faktori u obzir, ipak su planete u ovoj kući od najveće važnosti…

Planete na lošem mestu

Važno je da shvatimo da svojim ljubavnim životom kreiramo i sudbinu naše dece. Taj deo sudbine biće određen planetama postavljenim u 5. kući. Iako jedna osoba može da ima više dece sa potpuno različitom sudbinom, ipak će se i to videti kroz horoskop roditelja.

Ako neko u horoskopu ima dve planete u 5. kući ili će njihov uticaj biti pomešan ili će prva planeta da govori o sudbini prvog, a druga o sudbini drugog deteta. Način na koji volimo i kako smo voljeni, kao i koliko zadovoljstva u tome doživljavamo, odrediće i sudbinu naše dece. Taj deo sudbine počinje da se formira pre nego što se deca rode, još od trenutka kad počne da se razvija ljubavni život i traje dokle on postoji. Ono što smo u ljubavi proživeli kao i ono što živimo formira okolnosti koje će naša deca da žive. One ponekad mogu da budu srećne, nesrećne ipomešane. Sve zavisi od planeta koje se tu nalaze. U svojoj astrološkoj praksi nailazio sam na mnogo podudarnosti koje su se baš na ovaj način uklopile. Nije ni čudo ako uzmemo u obzir da ova kuća opisuje obe stvari. Seks je takođe pod upravom ove kuće. Tako, ako spojim ljubav plus seks, logično je da dolazi do trudnoće, čiji je rezultat dete. Dakle sva simbolika 5. kuće će biti prikazana na ovaj način. Seksualno zadovoljstvo koje se najviše ispunjava u ljubavi imaće pozitivan uticaj na okolnosti, kojima će dete kroz život da bude izloženo. Što je više bilo ljubavi, nežnosti, zadovoljstva i uživanja to će život deteta biti uspešniji. Ako je bilo nezadovoljstva, grubosti, patnje i bola to će da formira negativne okolnosti u životu deteta. Ako su planete teške, to nekad može da ima tragične posledice.

Srećna deca

Naš ljubavni život često je povezan sa karmom koju nosimo iz prethodnih života, pa to takođe može da utiče na svu simboliku kojom ova kuća upravlja. Tako utičemo i na dečiju sudbinu. Kako se odnosimo prema onome što volimo, kao i kako se odnose oni koji nas vole prema nama, rezultiraće planetama u 5. kući a to će direktno povući događaje u životu naše dece. Sve što radimo ima svoje dobre i loše posledice. Venera u 5. kući u dobrim aspektima ukazuje na sreću u ljubavi, puno radosti i uživanja. Deca će zato da budu lepa, zdrava, uspešna i sve u životu će ići lako. Imaće život pun zadovoljstva.

Skoro sam radio horoskop jednoj ženi koja ima 50 godina. Ima Veneru u 5. kući u dobrom je aspektu sa Mesecom. Pitao sam je da li je imala lep ljubavno-seksualni život. Nasmejala se i rekla da je njen život prožet ljubavlju, romantikom i seksualnoću kako pre braka tako i u njemu. Kaže da je kao žena u potpunosti ostvarena i da je presrećna zbog toga. Ima dve ćerke koje su izuzetno lepe i uspešne. Dobro zarađuju, rade posao koji vole, putujujednom rečju uživaju. Njihova majka je formirala takve okolnosti time što je volela, bila voljena i uživala u svemu tome. To je kroz ljubav 5. kuće prenela energetski na svoju decu, tako da su ona dobila najdivnije impulse da srećno, lako i lepo žive.

Navešću vam i primer jednog gospodina koji ima konjunkciju Jupitera i Meseca u Raku. Iako je imao mnogo žena kaže da je uživao u svakoj od njih, ali im je i pružao zadovoljstvo. Čak i kada je raskidao veze bio je fer i pošten, pa su odnosi ostali čisti bez ikakvog tereta. Kasnije se oženio i danas ima lep brak. Takav način života je formirao sreću njegovom sinu koji je završio studije u inostranstvu (Jupiter) došao do visoke pozicije na poslu (Sunce) i to sve sa lakoćom, bez puno muke. S obzirom da je njegov otac imao zdrav odnos prema ljubavi, formirao je kvalitetne okolnosti koje su pratile njegovog sina. Jupiter predstavlja i zaštitu, pa je njegov sin time dobio i anđela čuvara da mu pomaže i štiti od opasnosti i neprilika.

Dugovi i sudbina

Međutim nije situacija uvek ovakva. Kada je ljubavni život problematičan i težak stvoriće deci probleme i teškoće sa kojima će morati da se bore kroz život. Uran u 5. kući naročito u lošem aspektu sa Marsom, Venerom ili Mesecom, donosi stres u ljubavnom životu. Osoba koja živi takav život mnogo trpi. To su šokovi, nagli prekidi, neizvesnost i nestabilnost. Zbog teških vibracija koje se nalaze u auri osobe, dete dobija takve frekvencije da mu život bude upravo onakav kakav je bio ljubavni život roditelja. Zbog toga će dete da ima problem sa nervima. Živeće stresan vrlo napet život. To može da se odrazi na nekoliko životnih oblasti. Ovaj aspekt je veoma težak. Samoj osobi nekad daje tako tešku energiju da dolazi do pobačaja. Mars će u 5.kući da donese puno strasti. Ako je dobro postavljen govoriće o hrabroj i snažnoj deci koja će se boriti kroz život, ali će ta borba da donese dobre plodove. Međutim ako je Mars u 5. kući u lošim aspektima, naročito sa Mesecom i Venerom, ljubavni život osobe je pored strasti prožet sukobima, svađama, problemima i nasiljem. Ovo ukazuje na teške porođaje, abortuse kao i druge probleme oko trudnoće. Deca ovde preuzimaju tešku sudbinu. Njihov ceo život je borba, napor, opterećenje i rat. U težim slučajevima povrede, operacije ili preživljavaju neki drugi oblik nasilja i torture.

Loše postavljen Neptun ovde govori o konfuznim, nedefinisanim i problematičnim ljubavnim odnosima. Često su u pitanju prevare, manipulacija, obmane. Osoba je žrtva ili sama manipuliše, ali štagod da je tonegativna vibracija se prenosi na decu. Zbog takvog ljubavnog života deca mogu da imaju konfuzan život, u kome ništa nije završeno, definisano i određeno. Mogu da imaju problema sa drogom, alkoholom ili nekom drugom zavisnošću. Takođe, mogu da lažu, obmanjuju, pa čak i da kradu. To može da stvori problematičnu budućnost. U nekim slučajevima mogu da budu opsednuti nekim duhom koji im crpi energiju, što može da dovede do iscrpljenosti, bolesti, nesanica i drugih psihičkih problema. Takvo dete može da stagnira, propada i da ništa u životu ne završava. Nema cilj i smisao. Živi od danas do sutra. Ne vidi svoju budućnost nigde, pa je često na budžetu roditelja i u kasnijim godinama. Moguća je inercija, česta razočaranja i osećaj besmisla.

Teret kazne

Saturn u dobrim aspektima daje malo ljubavi, ali donosi stabilnost i sigurnost. Takav će da bude i život dece. Verovatno će biti izuzetno ambiciozna i poslovno uspešna, ali bez neke naročite emotivne ispunjenosti. Loš Saturn ovde ukazuje na karmičke dugove u ljubavi kao i na nezadovoljavajući seksualni život. Nema ljubavi, evidentna je samo hladnoća, tuga, usamljenost, odbačenost, sivilo i depresija. Veze su teške, jer su partneri hladni. Nema osećanja topline i romantike. Ovo je karmički teret, a možda i dug predaka. Deca ovakvih osoba su povučena, usamljena, u strahu, sa teškim okolnostima, sa životom punim prepreka, ograničenja i blokada. Sve može da stagnira, ili da ide sporo i teško. Donosi život pun mučenja i teskobe. Često su u pitanju kompleksi niže vrednosti. Obično otac napušta dete ili sa njim ima loš odnos. Zdravlje može da bude narušeno, a nekad mogu da se jave i hronična oboljenja. Ovo je jedna od težih pozicija koja u potpunosti može da blokira dete i da mu donese opterećen život.

Jedna starija gospođa je imala Saturna u 5. kući u lošem aspektu sa Marsom. Njen ljubavni život je bio čista patnja. Sve sami maleri i promašaji. Nosila je tešku karmu iz prethodnog života. Nikako nije mogla da nađe pravu osobu za sebe. Doživela je puno patnje i bola u ljubavi. Bilo je i nasilja. To je doživela i u braku koji je bio pravi pakao. Njen sin je imao puno problema u životu. Pratili su ga stalno maleri. Život je bio pun prepreka i ograničenja. Imao je jednu tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je jedva preživeo, ali se dugo lečio od posledica. Sa svojih 29 godina nikada nije imao devojku. Bio je potpuno razočaran u život. Imao je suicidne ideje. Dakle Saturn u polju ljubavi njegove majke je zapravo odredio njegov težak život.

Prokletstvo ili magija

Pluton je ovde vema destruktivan jer govori o teškim patološkim vezama. Iako donosi intenzivan seksualni život, on obično nije nežan i senzualan već grub, intenzivan a nekad i nailan. Ovo može da ukaže na teške patnje u ljubavi u kojima osoba u potunosti gubi sebe. Donosi fatalizam i gubitak volje za životom zbog nesrećnih ljubavi. Na ovu osobu je mogla da bude bačena crna magija ili je prati neko prokletstvo.

Ako Pluton nema neku zaštitu, odnosno dobar aspekt, to je uvek znak nesrećne ljubavi. Jedna mlada žena je imala težak aspekt Plutona u 5 kući. Imao je loš aspekt sa Mesecom, Venerom i Marsom. Jedna veza joj je rasturena teškom crnom magijom. Jedva je preživela taj period. I drugi odnosi nisu doneli nikakvu sreću. Sve je bilo puno problema i kriza. Imala je seksualne blokade, jer je bila silovana kao mlada. Takav ljubavni život je morao da formira negativne okolnosti, u kojima je njena ćerka morala da živi. Imala je dva abortusa pre nego što je rodila prvo i jedino dete. Njena ćerka je imala velike probleme u životu. Bila je puna strahova, fobija i drugih psihičkih problema. U jednoj fazi je čak bila opsednuta nekim duhom, koji joj je iscrpeo svu životnu energiju. Smršala je i izgubila je veru da može da ima normalan život. U ljubavi samo problemi, a na drugim poljma stagnacija i neuspeh. Tako težak život je formirao rupe u auri zbog čega je bila podložna negativnoj energiji, magiji i svim drugim lošim vibracijama. Dakle, ljubavni život majke je kroz 5. kuću ponovo opisao život njenog deteta. Ćerku su stalno pratile crne misli kojih nikako nije mogla da se oslobodi. Takve misli su privlačile negativne entitete koji su je opsedali i donosili još više patnje. Bila je na psihijatriji ali nije bilo nikakvih rezultate. Problem je metafizičke prirode, pa zato ni lekovi nisu mogli puno da pomognu. Takav pristup ovom problemu ne donosi rezultate.

Kako popraviti situaciju

Možemo da postavimo i pitanje šta da se radi kada je u 5. kući roditelja problematična situacija? Da li nekako može da se popravi ili ublaži? Prvo treba videti horoskope oba roditelja. Jedan može da ima bolji, a drugi lošiji horoskop za ljubav. Dete će više živeti sudbinu onog roditelja sa kojim je energetski ili karmički više povezano ali će svakako oba roditelja dati svoj pečat sudbini deteta kroz njihovu 5. kuću. Još jedna važna stvar je kako je postavljena planeta koja upravlja planetom koja se nalazi u 5. kući. U astrologiji se zovedispozitor. Npr. ako je Saturn u 5. kuću u znaku Lava, to će da donese teškoće koje nosi Saturn. Međutim ako je Sunce koje upravlja Lavom (gde se nalazi Saturn) dobro postavljeno, onda će nakon patnje ipak stvar da se poboljša. Međutim, ako je dispozitor loše postavljen, onda je teško da nešto može da se popravi. Ako je na primer u slučaju koji sam naveo, Sunce postavljeno loše, onda je situacija teška. U horoskopu obično nije sve crno-belo nego su najčešće uticaji pomešani. To onda govori o kombinaciji dobrih i loših uticaja, što je najčešći slučaj.

Ako se ovakvi uticaji vide u horoskopu, ipak postoje određene remedijalne mere koje treba da radi i roditelj i dete (ako je starije) kako bi se ublažile negativne posledice koje mogu da opterete život deteta. Ta opterećenja dolaze u vidu problema, bolesti, nemaštine, neuspeha, nemanjem ljubavi i drugim nesrećnim okolnostima. Ukoliko se ne ublaže ovakve stvari, potomci neće imati sreće u životu. Ako se na pravilan način priđe problemu i ako se na adekvatan način sluša savet astrologa, situacija može da se značajno ublaži.

Predrag Petković