Sveštenik Vukašin Milićević

Sveštenik Vukašin Milićević

Vukašin Milićević, sveštenik u beogradskom hramu Svetog Save, u crkvenim krugovima poznat je kao “revolucionar”, a tu “titulu” je stekao svojim pisanjem o – vanzemaljcima i njihovom dolasku na planetu Zemlju. Njegova široka shvatanja, međutim, naišla su na udar tradicionalističke struje u SPC, pa su mnogi sveštenici osudili odluku patrijarha da baš Milićevića postavi u Hram Svetog Save.
Ipak, oni koji ga podržavaju kažu da je pravi revolucionar pravoslavlja. A to bi se moglo reći i po  Milićevićevom tekstu „Bliski susret treće vrste“, objavljenom na portalu SPC Borba za veru.
– Mislim da nema potrebe da mi hrišćani strepimo ukoliko ikada dođe do bliskog susreta treće vrste. U tom slučaju treba da radimo što i inače: propovedamo. Ukoliko se odazovu propovedi, pronašli smo braću. Kako i zašto? Bog zna, a otkriće i nama kada i ako bude bilo potrebno – između ostalog se navodi u Milićevićevom krajnje neobičnom tekstu o vanzemaljcima.
Kao pravi modernista, on dalje objašnjava i da su mnogi doskora živeli u zabludi da se pod ljudskim bićem podrazumeva samo jedinka svetle puti, indoevropskog porekla, koja naseljava ono što se smatra centrom sveta (Evropu), te da nemamo dokaza da se u dogledno vreme neće pojaviti još neka „vrsta“ ljudi koja bi proširila već podrazumevanu definiciju čoveka…

M. L. i R. K.