MesecOvo nebesko telo u bliskoj je vezi sa našim, jer predstavlja ljudsku duševnost i psihu, ali nam i menja raspoloženja i utiče na celokupni organizam alhemijom koje nismo ni svesni…

Mesec, Zemljin pratilac, zapažen po svojoj pokretljivosti kao prva misterija, verujem od postanka ljudskih bića, pa do danas, ne prestaje da nas fascinira. Njegovi preobražaji i misteriozna moć koju zrači.

Tako prisutan i tako blizak na uvek jasnom nebu, nikada nije prestajao da na istinski način okupira ljudsku misao.

On je duša sveta, brižna majka, upravlja rođenjem, rastom, transformacijama svih živih i jednostavno je apsolutni vladar nad promenama koje se događaju u čovekovoj duši i celoj duševnoj sferi.

A ono što čoveka čini čovekom, nije ništa drugo nego njegova duša. Mesec, dakle predstavlja čovekovu duševnost, psihu, duh, i vezu koja ga ujedinjuje sa svetom i drugim živim stvorenjima.

Mesec je najbliži Zemlji i kada bi, poređenja radi, Zemlja bila bilijarska kugla, Mesec bi bio vrh čiode na razdaljini od nekoliko santimetara. Druge planete bi se u ovoj srazmeri vrtele desetinu metara od kugle. Na toj skali, zvezda koja je najbliža našem solarnom sistemu – Alfa centauri – nalazi se daleko više stotina kilometara. A udaljena je svega četiri svetlosne godine od našeg Sunca i svetlija je 44 puta. A zrači, deluje, daje moć, novac, sreću na lutriji, u ljubavi, u umetnosti… Krajnje je dobrog upliva. U sazvežđu je Škorpije i nalazi se na 23,05 stepenu znaka.

Možete li onda da zamislite kakav presudan upliv i uticaj ima Mesec na jedno ljudsko biće i na njegov mozak?

Ovakva jednostavna zapažanja navode nas na zaključke da su Mesec, a naravno i Sunce, od presudne važnosti u astrologiji. To su svetlonoše. Nosioci života i gospodari dana i noći.

Ljudi kakvi jesmo

Mesec, kao što sam rekao, predstavlja dušu, njenu formu, i naročito funkcionisanje onoga što je obično preokupira, kao i vibracije preko kojih zadobija preimućstvo nad drugima.

Senzacije, najrazličitije misli plove kroz vazduh, a mi zagnjureni u banju suptilnih talasa nošenih sa Meseca, koji prenose najgenijalnija otkrića, najvarljivije ideje, sva osećanja, od onih najsirovijih do najotmenijih, misli pune briga i straha, radosti i nade, ronimo i ne razumemo šta nam se to događa. Naivno verujući da sve to nema ama baš nikakvog upliva na nas.

Ljudsko biće i receptori u njegovom mozgu prihvataju ovu vrstu talasa koji mu sačinjavaju misli, i u zavisnosti od aspekata i zračenja koje prave ostale planete, čine od njega čoveka kakav jeste. Aspekti ostalih planeta, naravno, čine to da će jedna osoba biti izuzetan primalac misli koje ga vode u naučna razmišljanja, ali će možda mnogo muke iskusiti, recimo, koncentrišući se na umetnička pitanja. Neka druga osoba primaće isuviše često misaone poruke patnje, brige, obeshrabrenja, ili će, naprotiv, biti na njih jedva osetljiva, a imaće sposobnost da bude naročito prijemčiva za misli o uspehu, radosti i optimizmu.

U izvesnoj meri mi možemo modifikovati izbor naše duše, pa i delimično se preobraziti. Moguća je određena obrada putem posmatranja konvencionalnog stila življenja, marljivim radom nad samim sobom, a naročito stvaranjem navike slušanja svojih misli i to jako pažljivo i onoliko često koliko je to moguće. Ovo je veoma plemenita navika prepuna iznenađujućih otkrića.

A prvo među otkrićima je neizbežno. Saznanje da misli ne dolaze iz nas, već da one ulaze u nas kao odnekud spolja i onda se vrlo brzo deformišu, guraju se i vezuju. Može se smatrati da se misli obrazuju u nama polazeći od nekog čulnog utiska, zvuka, mirisa, slike, itd. Ali, ne radi se o tome. Ti utisci, te belege, ne služe ničemu drugom nego da skrenu putanju naših misli, kao što vetar upravlja putanjom pera koje pada. Ali, nije vetar taj koji je načinio pero. Čak i kada smo savršeno odvojeni od svojih čula, mi ostajemo obasuti gomilom misli.

Neprekidna mentalna aktivnost

Mi nikad ne prestajemo da mislimo, i da imamo misli. Pod mišlju podrazumevam mentalnu aktivnost koja ne prestaje da se menja. Nije ista kada se sunčamo da bismo pocrneli i onda kada intenzivno razmišljamo tokom partije šaha ili kad spavamo. U svakom slučaju, ta aktivnost se ne zaustavlja nikada i misli jako retko dolaze do svog kraja. One se guraju među sobom zadivljujućom brzinom, a opet ne može ljudski mozak da misli na više, nego samo na jednu jedinu stvar u jednom trenutku. Ponekad nam se čini da mislimo na hiljadu stvari u isto vreme, ali to nije ništa drugo nego odnegovani ritam mentalne aktivnosti. Jednako je teško odvesti neku misao do kraja, kao i pogledom ispratiti kap kiše do onog trenutka dok ona ne dodirne tlo. Ta nemogućnost da pratimo svoje misli, da ih dovedemo do njihovog kraja, odnosno da zagospodarimo njima jeste nesumnjivo jedan od najvećih razloga unutrašnje neudobnosti u kojoj obično živimo. Što više čovek misli, sve se više oseća ožalošćenim i utučenim.

Oni koji steknu naviku da posmatraju svoju mentalnu stranu, otkriće da su jako različiti od onoga što su verovali da jesu. Počeće da hvataju sebe kako razmišljaju o problemima prema kojima su mislili da su ravnodušni, a koji ih posećuju svakodnevno. Šta se onda najčešće desi? Da bi sačuvali staru sliku koju su stvorili o sebi, poželeće da se oslobode tih preokupacija. Ali znajte da ništa nije protivnije u kosmosu od traženja istine „taktikom noja“. Pa i astrologija koju volimo, ako nas interesuje, to je stoga što verujemo u vrlinu autentičnosti koja počinje iskrenošću prema samom sebi.

Princip Meseca

Mesec je plodno nebesko telo. Predstavlja izobilje. Rodovi sisara i mnoge druge vrste živih bića psihološki su sadržani u njegovom ciklusu. Oni nisu plodni, osim ako im to Mesec ne omogući. Plod plodnosti se širi sledeći zakone koje određuje Mesec i kada taj plod stigne do zrelosti, opet je to Mesec koji upravlja porođajem.

Mesec rukovodi razmnožavanjem i rastom. Dobro postavljen u horoskopu on usaglašava sve dobre stvari, kao što su dobar razvoj, kako fizički tako i mentalni, bez koga u prirodnom redu stvari nije moguće preživeti. Slabi pojedinci, nedovoljno razvijeni i bolešljivi, ne prelaze ni preko prvih prepreka. Mesečev srp na noćnom nebu dočarava rog izobilja iz priča o hiljadu i jednoj noći.

Mesec predstavlja formu u njenim transformacijama. Ono što čini da neka stvar ostaje ista, na štetu svih promena koje podnosi dovoljno dugo da bi bila nazvana „ta i ta stvar“, to je forma. Forma je relativno stabilna, ali njeni elementi su promenljivi. Voda reke teče, forma reke ostaje. Međutim, erozija je polako menja, kao što životno doba polako menja oblik ljudskog bića.

Alhemija koja nas prevazilazi

Mesec je Sunčeva reflektovana svetlost. Dovoljno je gledati Mesec, da bi se video jedan deo sunčeve svetlosti. Mesec je ogledalo Sunca, sasvim kao što je naša mentalna sfera ogledalo našeg duboko skrivenog bića.

Mesec je, kao što rekoh, duša. Forma duševnosti ili mentalnosti. Nisu samo materijalne stvari ono što ima oblik. Duševnost je takođe ima. I kao svaki oblik, on se zadržava na štetu svih svojih promena. Kakva god bila hrana kojom se mentalna sfera hrani, smisao i jačina sile čiji pritisak trpi njena forma, u suštini ostaje ista.

Mesec, to svako zna, upravlja kretanjima fluidnih masa na površini Zemlje, a može biti takođe i vrlo daleko ispod tih masa gde, kao što znamo, materija postoji u stanju žitkosti. Fenomen plime je samo jedan od poznatih mnogobrojnih ispoljavanja njegovih aktivnosti. Na isti način on deluje i na vode našeg, ljudskog tela – krv, limfu, endokrini sistem u celini, sekrecije, kičmenu moždinu. Kada uzmemo u obzir da je ljudsko telo 80 posto sačinjeno od vode (Mile Dupor bi rekao da je čovek vreća od 80 posto morske vode), biva nam jasno koliki rad, a da mi to ne znamo, svakodnevno uloži Mesec u naš organizam. Svaka od naših ćelija može se gledati kao malo more, u kojem vode protoplazme kupaju jedno ili više jezgara, ostrvaca čvrste materije. Može se, znači sa razlogom, pomisliti da uticaj Meseca silazi do najslepljih predela našeg bića. Do dubina naših organa gde se obavlja danonoćno, bez našeg znanja, alhemija koja nas daleko prevazilazi.

Mesec širi čitav kompleks promena. On je pokretljiv, promenljiv i hirovit, čvrst i mekan. Logično je, prema tome, da on predstavlja mentalnost, koja je sve drugo, samo ne stabilna. On je odgovoran za naša raspoloženja. Napomenuću da je u početku taj termin – raspoloženje – označavao onu tečnu supstancu. Što je sa puno smisla, budući da naše promene raspoloženja odgovaraju psihološki hormonalnim modifikacijama. A hormoni su tečne sekrecije, koje utiču neposredno na krv.

Kao lice majke

Mesec predstavlja gomilu, narod. On je taj koji donosi naklonost ogromne većine ili popularnost.

Mesec predstavlja žene i mlada bića. On je intuitivan i osećajan i podržava kontakte između ljudi.

Mesec, malo zemaljsko predgrađe koje nas obuhvata svojim krugom tako bliskim, predstavlja intimno okruženje, domaće poslove, porodicu, i načelno – muškarce ili žene. Majka je ta koja zauzima uvek prvo mesto, i to zauvek. Nikad mi nećemo saznati za intimniji kontakt, za savršeniji odnos, od onoga što smo ga upoznali na majčinim nedrima, u utrobi, gde smo više meseci jeli i pili preko usta svoje majke, delili njena osećanja, i može biti – i njene snove.

Kada će Mesec biti pun u 2016. godini

Nedelja, 24. januar 2016. 02:45:48h
Ponedeljak, 22. februar 2016. 19:19:54h
Sreda, 23. mart 2016. 13:00:54h
Petak, 22. april 2016. 07:23:42h
Subota, 21. maj 2016. 23:14:30h
Ponedeljak, 20. jun 2016. 13:02:24h
Sreda, 20. jul 2016. 00:56:36h
Četvrtak, 18. avgust 2016. 11:26:36h
Petak, 16. septembar 2016. 21:05:06h
Nedelja, 16. oktobar 2016. 06:23:06h
Ponedeljak, 14. novembar 2016. 14:52:06h
Sreda, 14. decembar 2016. 01:05:36h

U danima velikog Meseca

Pun Mesec, ili uštap, najintenzivnija je faza Meseca, sa najjačim delovanjem. U vreme punog Meseca sve poprima drugu dimenziju i organizam dobija vrlo snažnu energiju. Snaga punog Meseca može često i negativno da deluje, jer ljudska psiha vrlo teško izdržava ovu energiju, pa često dolazi do nevolja i neprijatnih situacija. Česta je nesanica, kao i jaka nervoza i razdražljivost; naglašena je osetljivost, a koncentracija gotovo da je nemoguća. Ali, ova snažna energija potrebna je zbog apsolutnog čišćenja organizma. Post, i to što strožiji, uz veliki unos čiste vode, poželjan je dva dana pre i na sam dan punog Meseca. Ta snažna energija koja stiže iz kosmosa u vreme punog Meseca može se uporediti sa mlazom vode iz vatrogasnog creva. E, sada zamislite zapušeni kanal ili vodovodnu cev i taj mlaz vode kako svu prljavštinu čisti iz kanala ili otpušava vodovodne cevi. Upravo tako deluje pun Mesec i na ljudski organizam i stoga je potrebno unositi što više vode i što strožije se pridržavati posta.

U vreme punog Meseca pametnije je eventualne operacije odložiti, jer koagulacija je produžena, zarastanje rana je sporije, a oporavak mnogo duži i velika je podložnost depresiji u tom periodu. Sa pozitivne strane gledano, kao što rekoh, period je idealan za čišćenje i za kompletnu negu lica i tela, kao i čitavog organizma. Prokrvljenost je naglašena, pa to treba iskoristiti i konzumirati sve što deluje antistresno i umirujuće. Na primer, čaj od lipe je izuzetan.

U poslovnim sferama pun Mesec je idealan za promene kako poslovanja, tako i forme poslovanja. U vreme punog Meseca prave se najjači poslovi i ugovori koji dugo traju.

Astrolog Milan Šašić

Konsultacije sa astrologom Milanom Šašićem možete zakazati na telefon 064 21 70 930