Data SolutionsNije lako, ali je moguće! Bez obzira da li je telefon neispravan, pa ne možemo pristupiti podacima ili je telefon vraćen na fabrička podešavanja (Factory Reset) moguće je spasiti podatke – uveravaju nas stučnjaci prve srpske laboratorije za spašavanje podataka

 

Bez obzira na činjenicu da većina korisnika misli suprotno, padanjem telefona u vodu, lomljenjem telefona, pa čak i aktiviranjem funkcije «Factory Reset», podaci se NE brišu trajno i moguće ih je vratiti. To saznanje može biti korisno u slučaju da sticajem okolnosti moramo na telefonu da uradimo «Factory Reset», pa nakon toga želimo da vratimo svoje obrisane podatke (kontakti, sms poruke, emailovi, dokumenti, fotografije, video zapisi…) Ali istovremeno, ovo može biti i vrlo zabrinjavajuće kada je sigurnost podataka u pitanju. Šta ako stvarno želimo da trajno obrišemo sve podatke na telefonu koga smo privremeno koristili ili na telefonu koji želimo da poklonimo, prodamo ili sl? Trajno brisanje podataka jeste moguće, ali se to ne radi aktiviranjem Factory Reset funkcije, već na potpuno drugačiji način i ta procedura je vrlo komplikovana.

Spašavanje podataka sa mobilnih uređaja je proces za koji je pored tehnologije i znanja, potrebno iskustvo. Sam postupak je složeniji i dugotrajniji u odnosu na iste kvarove na drugim tipovima medija (hard diskovi, memorijske kartice, USB flash diskovi…). Tip operativnog sistema koji se nalazi na smart telefonu ili tabletu ne predstavlja ograničenje, tako da pored standardnih Android, iOS i Windows operativnih sistema, spašavanje podataka moguće je i sa starijih uređaja, sa svojim specifičnim operativnim sistemima.

U slučaju logičkih oštećenja, kao što je pomeuto fabričko resetovanje telefona (Factory Reset), da bi spašavanje podataka bilo uspešno ili zadovoljavajuće, potrebno je da se telefon više ne koristi. Razlog za to je isti kao i kod hard diskova. Kada obrišete podatke sa nekog uređaja, svako korišćenje tog uređaja može prepisati obrisani sadržaj i onemogućiti spašavanje podataka. Većina korisnika misli da ne može prepisati obrisano sve dok ne snimi nove slike, video snimke, dokumente… Na žalost, to je netačno! Sam rad uređaja upisuje privremene podatke u memoriju telefona, datoteke sa pozivima i porukama, otvaranje FB naloga, surfovanje Internetom itd. Dakle, nemojte koristi uređaj nakon brisanja podataka ukoliko su Vam ti podaci zaista važni i želite da ih vratite. Najbitnije je da isključite telefon i da ga ne koristite dok ne factory-resetvratite podatke.

Da bi uopšte bilo moguće započeti spašavanje podataka na većini novijih uređaja, neophodno je da uređaj bude “rutovan” odnosno da se omogući administratorski pristup tom uređaju (telefonu, tabletu). Za to je potrebno izmeniti deo internog koda telefona, a za korisnika to konkretno znači da uređaj time gubi garanciju, što naravno morate imati u vidu naročito ako su u pitanju noviji telefoni. Zatim se obezbeđuje pristup internoj memoriji telefona, i vrši se kloniranje svih fizičkih sektora. Nakon toga se vrši analiza datog klona, rekonstruiše se OS koji je korišćen, i izvlače se podaci.

Vodite računa o svojim podacima! Ako nekome dajete svoj telefon ni Factory Reset nije dovoljna zaštita.

Više informacija na: www.datasolutions.rs