Zbog čega je britanska kraljevska mornarica angažovala parapsihologe i istoričare

Kada je brod “Tateršel Kastl” ukotvljen u Jarmautu, njegova obnova koštala je 4,75 miliona funti. Novac nije bio problem ali duhovi jesu. Prema pričama zaplašenih radnika, duhovi svom snagom ometaju radove.

Brod Tateršel Kastl

Brod Tateršel Kastl

Nekoliko puta su na palubi viđeni duhovi starog pomorskog kapetana i njegovog psa. “Često smo prekidali posao misleći da je to stvarna osoba i da su se starac i njegov pas nekako provukli kraj obezbeđenja doka i uspeli da se popnu na brod”, priča brodski inženjer Teri Prodoms. “Ali kada bi se neko od nas približio i pas i starac bi jednostavno nestali. Baš tako – puf i nema ih! Najpre sam mislio da je neko od mornara rešio da se našali, ali kada je čitava stvar nastavila da se ponavlja iz dana u dan, shvatio sam da je đavo odneo šalu i da je reč o nečem daleko bizarnijem.”

Drugi članovi posade tvrde da su čuli kapetana kako svira usnu harmoniku, a videli su i psa dok veselo trčkara gornjom palubom.

Jedna zgrada iz 18. veka, dobro je poznata generacijama stanovnika Plimuta. Užarova kuća nalazi se u južnom delu pomorske baze u Plimutu u Devonu. Duh desetogodišnje devojčice u odeći iz viktorijanskog doba koja se igra sa lutkama toliko se često može videti, da više niko i ne obraća pažnju. Pripadnici obezbeđenja vojne baze kažu da su mnogo puta viđali svetla kako se pomeraju gore dole po unutrašnjosti kuće, iako je praznja već godinama. Viđali su i bradatog mornara u uniformi iz 18. veka.

Užarova kuća

Užarova kuća

Užarova kuća nalazi se blizu zgrade nekadašnje centralne užarije (tu se pre 300 godina izrađivala sva užad za jedrenjake britanske mornarice). U zgradi užarije postoji takozvana Dželatova ćelija – mesto gde su svojevremeno Britanci pogubili 141 francuskog ratnog zarobljenika. Mnogi tvrde da je atmosfera u Dželatovoj ćeliji takva, da normalan čovek ne može u njoj ostati duže od nekoliko minuta. Pri tom, u ćeliji i danas postoje jedina preostala vešala u Velikoj Britaniji, koja i dalje perfektno funkcionišu.

Priče o paranormalnim susretima u vojnoj bazi u Plimutu, naterale su predstavnike britanske kraljevska mornarice da angažuju tim od 10 medijuma, spiritista, parapsihologa i istoričara iz Organizacije za paranormalna istraživanja u Kornvolu i Društva metafizičara da provere o čemu se zaista radi.

Eksperti na delu - enterijer nekadašnje Dželatove ćelije i paranormalno obličje na stepeništu

Eksperti na delu – enterijer nekadašnje Dželatove ćelije i paranormalno obličje na stepeništu

Tokom dve noći ovi ljudi su osmatrali unutrašnjost zgrade pomoću najsavremenijih kamera za noćno audio-video snimanje. Korišćena je i daleko tradicionalnija oprema – rašlje, na primer, detektori kretanja i laserski termometri. Da bi zabavili duhove dece, članovi tima su svuda u kući postavili igračke i školske table sa kredama. Za starije duhove pripremili su ručno pravljene krevete, nameštaj iz 18. veka i raznobojne klikere. Ostalo je još da se vidi hoće li uspeti da utvrde postojanje poltergajsta.

“Definitivno je bilo paranormalne akrtivnosti u Dželatovoj ćeliji, a mi smo o tome prikupili validne dokaze”, tvrdi medijum Barbara Džons. Niko od njenih kolega nije lično video duha, ali su zabeležene neobične promene temperature u ćeliji. Takođe, nakon intoniranja francuske državne himne, kamere su uspele da na stepeništu snime ljudsko obličje.

Milena Marković