Ako su uspeli da prisluškuju Angelu Merkel  što ne bi mogli i vas. Koji su simptomi da je vaš telefon na meti

Bio energo cipKažu da uopšte nije komplikovano prisluškivati nečiji mobilni telefon. Dokaz je prošlogodišnja afera sa prisluškivanjem Angele Merkel (za šta su optuženi Amerikanci, ali i Britanci). Možda niste toliko važni, ali nije isključeno da se neko bavi i vama (i vašim mobilnim telefonom). Pa, ako sumnjate u tako nešto, objavljujemo nekolikosimptomada ste među izabranima za prisluškivanje…

Temperatura baterije

Jedan od verovatnih indikatora prisluškivanja je stanje baterije telefona. Opipajte svoj mobilni u vreme kada ga ne koristitie ako je on topao ili, čak, vreo, to znači da se i dalje koristi. Imajte na umu da se toplota pojavljuje uglavnom prilikom korišćenja (ili neposredno nakon punjenja) telefona. Sve u svemu, baterija može da bude vruća samo u slučaju da je telefon nedavno korišćen.

Akopunitetelefon češće nego inače to je još jedan znak potencijalne pretnje. Ako niste koristili uređaj češće nego obično, onda vaš telefon koristi neko bez vašeg znanja. Kada se telefon prisluškuje, baterija se mnogo brže istroši. Prisluškivani mobilni telefon neprestano beleži razgovore u svojoj okoliničak i ako izgleda da je u stanju mirovanja.

Napomena: mobilni telefoni imaju tendenciju da vremenom gube maksimalni nivo rada baterije tokom vremena. Ako je vaš telefon stariji od godinu dana, kapacitetet baterije se stalno smanjuje, u zavisnosti od intenziteta korišćenja.

Isključivanje sa zadrškom

Kada isključujete telefon i primetite velikuzadršku, pozadinsko osvetljenje dugo gori ili, jednostavno, telefonodbijada se isključi, moguće je da ste prisluškivani. Atipično ponašanje telefona uvek je upozoravajuće. Premda, opisani problemi mogu biti izazvani problemima sa hardverom ili softverom telefona.

Čudna aktivnost

Da li se događa da sa na telefonu iznenada upali pozadinsko osvetljenje, ili se same od sebe postavljaju neke aplikacije, ili se uređaj sam isključuje? Čudno ponašanje može biti signal da neko daljinski kontroliše telefon. Ipak, imajte su vidu da identično ponašanje može biti posledica smetnji prilikom prenosa podataka.

Pozadinski šumovi

Kada razgovarate, telefon koji je prisluškivan možeispuštati zvukove: nešto poput eha, električno pražnjenja,klikova Doduše, ovo ne mora da znači da ste žrtvašpijuna možda se vaš sagovornik nalazi u gradskoj gužvi, gde se svašta čuje. Međutim, ukoliko čujete pulsirajući šum iz svog telefona kada ga ne koristie to može biti ozbiljan problem.

Smetnje

Ako koristite svoj mobilni telefon u neposrednoj blizini drugih elektronskih uređeja (poput televizora ) i on im stvara smetnje, to može biti posledica prisustva stranih uređaja u kućištu mobilnog telefona. U većini slučajevima smetnje su normalne, ali ako se dešavaju u trenutku kada ne koristite telefon, to zaista može značiti da ste prisluškivani.

I virus?

Inače, priča se daharanovi virus za Android. Zahvaljujući njemu, onaj čiji je telefoninficiranobavi razgovor,spusti slušalicu, a onda njegov sagovornik još 10 sekundi može da sluša razgovor u okolinizaraženogtelefona. A za 10 sekundi…. Šta sve može da se kaže… Dakle, pazite da, recimo, ne završite ljubaznu konverzaciju sa šefom koji vam (naravno) ide na živce, a onda društvu sa kojim sedite objaviteOpet onaj kretenili nešto slično…

S. Milić