Živi novi život - Piter Krejn sa suprugom

Živi novi život – Piter Krejn sa suprugom

Učitelj u penziji zapanjio je lekare, koji su otkrili da je njegovo telo uspelo da se oslobodi teške bolesti bez ikakvog medicinskog tretmana!

*

Piteru Krejnu (60), pre 18 meseci je otkrivena leukemija. U bolnici su ga upozorili da njegova bolest ne može da se leči na uobičajeni način i da će morati da se podvrgne hemoterapiji.

Međutim, Krejn je odugovlačio sa hemoterapijom. U  međuvremenu se ispostavilo da je rak jednostavno nestao. Analize krvi su pokazale da se njegovo telo oslobodilo kancerogenih ćelija i da je zvanično dospelo u fazu remisije.

Stručnjaci kažu da je Piter Krejn izuzetno srećan čovek. Slučajevi spontane remisije su ekstremno retki, premda se događaju. Ovaj čovek koji živi u Ist Boldonu se oseća veoma dobro i zdravo i sa suprugom Meri (58) uživa u novom, poklonjenom životu.

Kaže da je bio zaprepašćen rezultatima analiza koje je obavio pre tri nedelje u bolnici Friman u Njukastlu. „Kada su mi rekli da sam u remisiji, nisam mogao da verujem sopstvenim ušima“, izjavio je Krejn. „Bio sam šokiran. Moja krvna slika je normalna već 12 meseci, a bolest je nestala prirodno, bez ikakvog medicinskog tretmana. Lekari kažu da je ulazak u spontanu remisiju izuzetno redak. Nije nemoguć niti je prvi put da se to nekome dogodi i možda će se rak vratiti, ali za sada je nestao. Čini mi se kao da sam se ponovo rodio.“

Krejnu je dijagnostifikovana hronična limfocitna leukemija, jedna od najuobičajenijih formi kancera. Uz eventualnu pravovremenu medicinsku intervenciju, ova bolest se može staviti pod kontrolu. Hronična limfocitna leukemija obično napada ljude preko 60 godina života i češće se javlja kod muškaraca nego kod žena. Razvija se veoma sporo, pa mnogim pacijentima medicinski tretman nije neophodan mesecima a ponekad i godinama. Kada simptomi uđu u akutnu fazu, primenjuju se hemoterapija i radioterapija.

Ken Kembel iz britanskog Centra za istraživanje leukemije i limfoma, kaže da je Krejn imao mnogo sreće. Spontane remisije poput njegove se događaju, ali su veoma, veoma retke.

Vanda Tejlor iz Centra za istraživanje raka potvrđuje da je bilo jedva nekoliko slučajeva spontane remisije. „Neobično nam je drago što se ovako nešto dogodilo. Hronična limfocitna leukemija je kompleksna bolest. Slični slučajevi su poznati u medicinskoj istoriji, ali su neobično malobrojni.“

Lekari kažu da se spontana regresija ili remisija – smanjenje broja kancerogenih ćelija ili njihov potpuni nestanak bez ikakvog lečenja – može javiti kod svih vrsta raka, ali je češća kod pacijenata koji boluju od raka kože, testisa i bubrega, kao i nekih formi limfoma i leukemije. Procenjuje se da se ovakav fenomen događa jednom u 100 000 slučajeva. Ponekad se ispostavi da uopšte nije u pitanju spontana remisija, jer je pacijentu postavljena pogrešna dijagnoza.

U normalnim slučajevima, telo nastoji da se samo izbori sa potencijalno opasnim ćelijama. Ćelije raka, međutim, često prođu neprimećene od strane našeg imunološkog sistema, koji im dozvoljava da se razviju u tumore. Do trenutka kada imunološki sistem prepozna tumor, obično je suviše kasno.

Samo u nekoliko slučajeva imunološki sistem počinje na vreme da deluje, delimično ili potpuno uništavajući tumor. Potpuna je nepoznanica zbog čega imunološki sistem – taj prirodni ubica bolesnih ćelija – kod nekih ljudi smesta kreće u bitku a kod drugih okleva. Neki istraživači smatraju da savremene tehnike skrininga identifikuju male tumore koji bi inače nestali sami od sebe, prirodnim putem.

Piter Krejn i njegova supruga su odlučili da krenu na putovanje biciklima po Francuskoj i prikupe dobrovoljni prilog za obolele od raka. To će, istovremeno, biti i poduža proslava Piterovog čudesnog isceljenja.

To je nešto što zaista želim da učinim, a deo novaca ću pokloniti i Centru za istraživanje leukemije. Dobro se osećam sve vreme i mogu da radim one obične, normalne stvari. Mogu da vozim bicikl, da igram kriket, golf i skvoš. Na ovu biciklističku turu krenuću olakšan za ogroman teret koji me je pritiskao – smrtnu prsudu, koja mi je, na tako neobičan način, skinuta sa pleća.“