Nikola AleksicDirektor Ekološkog pokreta Novog Sada Nikola Aleksić za Treće oko govori o opasnostima od genetski modifikovane hrane, zagađenju koje nam dolazi i sa neba i objašnjava zašto je bolje gledati u Sunce nego preturati po kontejnerima

Nikola Aleksić je direktor Ekološkog pokreta Novog Sada, a osim toga je i srećan porodični čovek, otac dvoje dece, apsolvent medicine… Nije diplomirao da ne bi izgubio stan koji je dobio pred kraj studija, jer je za vreme studiranja radio kao noćni čuvar u SDK.Posle sam se prebacio na drugo radno mesto, na završnu obradu dokumenata, gde sam ostao sve do raspada SDK 2005. godine, radeći isključivo u trećoj smeni. Sada sam na birou rada, ali radim i po 14 sati dnevno u Ekološkom pokretu najlepše stvari na svetu kao volonter objašnjava Nikola.

Danas malo ko nije čuo za gospodina Aleksića i Ekološki pokret.

Bavio sam se zaštitom životne sredine još krajem šezdesetih godina u Somboru, najzelenijem gradu u Srbiji, u okviru najjače omladinske organizacije u Srbiji. Osnivanjem Ekološkog pokreta samo su se stvorili uslovi da nastavim tamo gde sam napravio prekid odlaskom na studije u Novi Sad.

Ekološki pokret je osnovan 21. aprila 1990. godine. Početkom te godine došlo je gašenja bivšeg političkog društvenog sistema i ja sam kao delegat u Skupštini grada Novog Sada, kao i svi ostali delegati u SFRJ, ostao bez baze koja me je delegirala u Skupštinu grada. Zadržao sam kontakte sa mesnom zajednicom čiji sam delegat bio, ali sam ipak na Osnivačkoj skupštini Ekološkog pokreta ponudio predsedništvu Ekološkog pokreta da me preuzmu, da prihvate da ih zastupam u Skupštini grada kao njihov predstavnik. Tako sam postao zvanično prvi odbornik neke društvene organizacije u novom društveno političkom sistemu u SFRJ. Jedan društveni sistem je bio srušen, drugi nije uspostavljen, nastala je opšta trka i jagma za svim vrednostima koje su stvorene tokom bivšeg društveno-političkog sistema. Tokom noći su se pod farovima automobila zatvarali pasaži zgrada i do jutra pretvarali u oteti poslovni prostor za beskrupulozne pojedince. Kidisalo se na sve što je nekom moglo doneti bilo kakvu vrednost. Naravno, u odbrani tih vrednosti nailazio sam na podršku svojih kolega odbornika koji su i sami bili zgroženi nasrtajem polusveta na sve vrednosti Novog Sada stvaranih generacijama Novosađana.

Spasavanje Matice Srpske

Tokom te dve godine (1990-1992) u praksi smo realizovali dve od tri ključne odrednice Agende 21 usvojene na Svetskom samitu o zaštiti životne sredine u Rio de Žaneiru, održanog u junu 1992. godine. To nam daje puno pravo da kažemo da smo bili preteča svetskih stremljenja u oblasti zaštite životne sredine.

Kojim ste svojim aktivnostima i aktivnostima Ekološkog pokreta posebno zadovoljni?

-Da nije nas bilo, danas niko ne bi prepoznao lice Novog Sada, niti bi Novi Sad imao i jedan jedini park, jer smo sve parkove spasili i očuvali, neke i više puta. Dva puta sam skidao Dunavski park sa dnevnog reda Skupštine grada, gde se našao isparcelisan kao najskuplje neizgrađeno građevinsko zemljište, drugi put samo sa dva glasa prednosti pred uzurpatorima. Sačuvali smo i odbranili Sokolski dom, Uspensko groblje i Svetojovansku crkvu, Zmajev muzej smo renovirali i sprečili urušavanje krova zbog nebrige društva, Maticu srpsku smo sačuvali od proboja saobraćajnice uz objekat, stadion Karađorđe (FK Vojvodine) odbranili smo od namere rušenja i izmeštanja na lokaciju uz gradsku deponiju smeća, sprečili smo prodaju i rušenje Petrovaradinske tvrđave i Vojne bolnice u Petrovaradinu.

Sprečio sam usvajanje trasebrzihpruga preko Fruške gore, izmeštanje gradske deponije smeća na Frušku goru, sprečio sam pretvaranje Fruške gore u nuklearnu deponiju Evrope, zaustavio pripremu izgradnje nuklearne elektrane u Kostolcu. Odbranio sam dečji vrtić ,,Maslačakod uništenja bespravnom izgradnjom objekata koji bi ga ugušili i oduzeli dvorište, odbranio sam parkić uz Limansku pijacu koji su već raskopali i vratio ga u prvobitno stanje.

Ugrozio sam NATO pakt podnošenjem krivične prijave protiv predsednika SAD državnom tužiocu SAD, a kojom sam dokazao da je pogazio sopstveni Ustav. Prijava je predstavljala originalnu optužnicu protiv nacističkih ratnih zločinaca iz 1945. godine u Nirnbergu u kojoj sam promenio samo imena, datum i geografsku odrednicu, jer je sve ostalo bilo istovetno. Sprečio sam odvajanje Vojvodine od matice Srbije internacionalizacijom krivične prijave protiv čelnika APV po imenu i prezimenu. Sam sam krenuo na Narodnu skupštinu pošto nije odgovorila na ultimatum koji sam postavio u februaru prošle godine: da do 1. oktobra 2011. godine Srbiju proglasi slobodnom od genetski modifikovanih organizama.

Prvi smo predložili uvođenje ekologije u program predškolskog obrazovanja i proglasili prvi ekološki vrtić u tadašnjoj SRJ 1992. godine. Reprezentaciju Srbije sastavljenu od najtalentovanijih srednjoškolaca 14 puta smo slali na Bios Olimpijadu mladih u Sankt Petersburg gde su se takmičili iz poznavanja prirodnih nauka, i šest puta bili ekipni prvaci.

Organizovali smo 15 međunarodnih naučnih Eko-konferencija®, iza kojih je ostalo više od 1.700 objavljenih naučnih radova. Imamo pet generacija stipendista na zaštiti životne sredine i više od deset postdiplomaca.

Najvrednija aktivnost Ekološkog pokreta je ustanovljenje dodele Medalje časti Novog Sada, koju smo ove godine po treći put dodelili najčasnijim ljudima koji su svojim delima zadužili sadašnje i buduće generacije novosađana.

A zbog čega ste nezadovoljni?

-Što za 22 godine nisam uspeo da obezbedim samostalan izvor prihoda Ekološkom pokretu neophodan za normalno funkcionisanje. Ako vam kažem da sam morao četiri puta da zalažem sopstveni stan pod hipoteku poslovne banke da bi Ekološki pokret dobio kratkoročni kredit da izbegne gašenje, onda vam je jasno koliko nam je to važno, ali i sa kakvim problemima se susrećemo. Ali, nažalost, živimo u vremenu koje će biti opisano u istoriji kao najteži period bitisanja Srbije, pa me donekle teši činjenica da smo uopšte ostali živi i toliko dugo opstali, beležeći svetske rezultate.

Ko su aktivisti Eko pokreta?

-Svojevremeno (1994) nam je pristupila sekcija univerzitetskih nastavnika i naučnih radnika u penziji, preko 200 profesora i naučnih radnika. Oni su privukli i mlađe kolege. Korektnim negovanjem međusobnih odnosa stvorili smo najjaču naučnu bazu u Srbiji, to nam i protivnici priznaju. A samih članova je, po potpisanim pristupnicama ili elektronski prihvatanjem članstva preko 20 hiljada.

Od uglednih pojedinaca koji nas podržavaju naveo bih, pre svega, predsednika Ekološkog pokreta Rudolfa Kastorija, potpredsednika Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, zatim doajena ekologije Nadeždu Ajdačić i Vladimira Ajdačića, našeg ambasadora dobre volje, zatim Rašu Popova, našeg velikog prijatelja i saradnika, Emira Kusturicu, koji je prihvatio da bude ambasador dobre volje Ekološkog pokreta Srbije, tu je i Ljubodrag-Duci Simonović, proslavljeni sportista, pisac i borac protiv Novog svetskog poretka, Dejan Lučić, pisac, Vujadin Boškov i Aleksandar Ivoš, legende jugoslovenskog fudbala koji su nam pomogli da odbranimo stadionKarađorđe, zatim dve dame iz sveta novinarstva, Biljana Đorović i Mara Kern. Među članovima nam je bio i princ Tomislav Karađorđević, ali i mnogi drugi, široj javnosti manje poznati akademici, profesori univerziteta, vrsni stručnjaci i časni ljudi.

Koliko je naš narod obavešten i svestan opasnosti od GMO i kemtrejlsa?

-Veoma malo. Ljudi koji su obavešteni uglavnom informacije dobijaju preko Interneta. Ono malo regionalnih televizija koje nas pozovu na gostovanje ipak ne mogu da zamene nacionalne elektronske i pisane medije koji su pretvoreni u stranačke biltene.

Koliko je ova tema proterana i zabranjena dovoljno vam govori to što je troje novinara dobilo otkaz jer su me pozvali u goste, dvoje je suspendovano jer su pisali afirmativno o našem radu i rezultatima rada, jedna regionalna televizija je bila skinuta sa kablovske mreže, a jedna radio stanica je praktično rasturena posle mojih gostovanja, dok su jedne novine ugašene, jer su u nastavcima pisale o našem najvećem uspehu ugrožavanju NATO saveza i američkog predsednika. U takvim okolnostima teško je pričati o objektivnoj informisanosti stanovništva i svesti o smrtnoj opasnosti koja nam se nadvija nad glavom. Kolika je medijska blokada ovih tema najbolje se vidi po tome što svi građani vide tragove aviona s kraja na kraj horizonta, a da nisu svesni da su to tone i tone otrova kojima nas zločinci zaprašuju kao da smo insekti, a ne ljudi.

A i SAD su 15. novembra 2011. godine javno priznale da već 16 godina zaprašuju čovečanstvo opasnim hemijskim jedinjenjima. Ovu vest je prenela sva svetska štampa, a kod nas samo jedne novine u jednom broju.

Ucena Svetske trgovinske organizacije

Tužila vas je kompanijaMonsanto

-Mene su izabrali da neosnovano tuže kao glasnogovornika borbe protiv GMO, i to preko MK Grupe, svog ekskluzivnog uvoznika semena za Srbiju, u cilju prekidanja akcije skupljanja potpisa na peticiji protiv GMO. I uspeli su, akcija je zamrla, jer se više niko ne usuđuje da stavi potpis da ne bi prošao kao Nikola Aleksić. Međutim, tužba će im na nos izaći. Tokom pretresa pred sudom izašlo je na videlo da MK Grupa godinama uvozi semena kukuruza koja nisu registrovana u Registru semena poljoprivrednog bilja RS, što je teško krivično delo.

Kako biste vi ukratko predstaviliMonsanto? Može li se boriti sa takvom organizacijom, a da se ne bude Don Kihot?

-KompanijaMonsantoje najveća bioinženjerska kompanija na svetu koja proizvodi genetski modifikovana semena poljoprivrednih kultura i sprovodi genocid nad stanovništvom sveta i samom planetom. Čitav niz zemalja su unesrećili, uništili poljoprivredu, plodna polja pretvorili u pustinje. U Indiji je zbog te kompanije 200 hiljada farmera izvršilo samoubistvo, jer ih je ova monstrum kompanija uvela u dužničko ropstvo. Sedam saveznih država SAD tuži ovu kompaniju zbog kriminalnog poslovanja, Agencija za zaštitu životne sredine SAD (EPA) je kaznilaMonsanto1700 puta zbog prikrivanja činjenica o opasnosti od njenog semena i herbicida. Toliko su moćni da su Vladu SAD pretvorili u svoj marketinški servis. Preko Vlade SAD su se izborili da se hrana od GMO u SAD ne obeležava na pakovanju i sada vrše pritisak da to urade i evropske zemlje, a na Srbiju da legalizuje GMO i komercijalni promet proizvoda od GMO na tim principima, bez obeležavanja, da ne budemo znali šta nas ubija.

Da li naši političari shvataju realnu opasnost od GMO? Za sebe, svoju decu… Da li svetski političari to shvataju i, ako shvataju zašto forsiraju tu opciju?

-Da su naši ,,političaripotpuno svesni i obavešteni o tome, ja sam najbolji svedok, jer sam prošle godine nosio u Narodnu skupštinu tri puta po 250 pisama adresiranih poimence na svakog poslanika i ministra, u kojima sam ih obavestio o genocidu koji se sprovodi nad našim narodom. Niko nam nije odgovorio. Niko. Da, imaju i oni svoju decu, ali se zanose iluzijom da će im deca opljačkanim novcem biti pošteđena od odobrene pošasti.

Svetski političari su takođe svesni opasnosti od GMO ali, nemaju kud, uvučeni su u članstvo NATO saveza, najveće privatne terorističke organizacije, kao i u članstvo EU i odrekli se svog nacionalnog i ekonomskog suvereniteta. Objavljeno je pismo ambasadora SAD iz Pariza koji predlaže Vladi SAD da se Francuska i ostale zemlje koje se protive uvođenju GMO ekonomski kazne za primer drugima. Pored kazni (sankcija), tu su i ucene: ako želite ući u Svetsku trgovinsku organizaciju, preduslov je da prihvatite genocidni Codex Alimentarius, taj pravilnik za istrebljenje čovečanstva po zamisli Novog svetskog poretka, po kojem su dozvoljeni GMO i drugi otrovi za ubijanje ljudske populacije.

Ako oni nemaju kud, Srbija ima. Nije član ni EU niti NATO saveza, niti je u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Ako bismo konačno usvojili strategiju da se okrenemo poljoprivredi i prerađivačkim kapacitetima, zauvek bismo živeli kao šeici, jer će hrana i voda biti vrednija od zlata. Zato moramo sačuvati poljoprivredno zemljište po cenu života.

Mogu li GM usevi ostati izolovani ili njihovo seme prelazi i naobičnenjive?

-Ne mogu ostati izolovani. Polenom koji se širi vetrom, insektima itd. prenose se na ostale ili iste kulture, zagađujući ih i čineći ih opasnim za ishranu. Truju nas, a da ne znamo šta nas truje, ne sanjajući da su i naše domaće kulture zagađene. To je strategijaMonsanta: preko svojih uvoznika ilegalno zagađuju cele države da bi ih doveli pred svršen čin, u cilju lakšeg proturanja potpune legalizacije GMO.

Kakva je voda iz vodovoda? Kakva je ona koju piju, konkretno, Vojvođani?

-U Vojvodini su sve površinske vode i prvi izdan podzemnih voda potpuno zagađeni, jer razvoj vodovodnih mreža nije pratila izgradnja kanalizacije, a još manje pogona za preradu otpadnih voda. U celoj Srbiji postoje samo četiri pogona za preradu otpadnih voda, od kojih rade samo tri.

Što se tiče vodosnabdevanja, imate gradove sa izrazito lošom vodom (Zrenjanin, Subotica) zbog samog sastava zemljišta i pojave arsena ili žute boje vode. U drugim gradovima voda je opasna za piće zbog kriminalnih aktivnosti odgovornih ljudi u lokalnoj samoupravi, kao u Inđiji. Tamo su dozvolili izgradnju bugarske fabrike za preradu opasnog hemijskog otpada (starih akumulatora) unutar zaštitne sanitarne zone izgrađenog izvorišta za regionalno snabdevanje pijaćom vodom, neposredno uz vodostanicu. Pošto im je vodoprivredna inspekcija zabranila spajanje kolektora otpadnih voda sa glavnim kolektorom komunalne kanalizacije, zato što će svaki litar otpadne vode sadržavati najmanje 1 mg olova, dozvoljeno im je da iza fabrike, u poljoprivrednom ataru, iskopaju upojni kanal u koji će ispuštati otpadne vode sa olovom. Kada olovo prodre u podzemni rezervoar pijaće vode iz kojeg se Sremski region snabdeva pijaćom vodom, tada će se u tom delu Vojvodine rađati samo mentalno zaostala deca.

Fluor i Hitler

Nas više od lošeg kvaliteta vode treba da brine fluorizacija pijaće vode zbog navodne prevencije karijesa na zubima, što je potpuna besmislica. Fluorom je Hitler držao u poslušnosti logoraše, tako da je smanjio broj čuvara sa 100 na 20. Nas takođe truju fluorisanjem vode i drže u otupljenosti. Ko ne veruje neka pročita crno na belo u Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće: tamo piše da se voda u redovnom stanju fluoriše sa 1 mg/l vode, a u vanrednom stanju sa 3 mg po litru vode! Znači, kada narod krene na ulice da se izbori za svoje uslove života i opstanak, fluorizacija se diže na trostruko veću dozu (da ne izbije epidemija karijesa!). Niko nikad tako javno nije priznao da truje sopstveni narod da bi ga držao u poslušnosti kao ovaj režim. Zato niko nema pravo da osuđuje narod zbog apatije.

S obzirom da ste ekolog, da li se vi sami zdravo hranite?

-Da, posle predavanja o mogućnostima samoizlečenja prirodnim putem, ishranom presnom (živom) hranom i gledanjem u Sunce, prihvatio sam i jedno i drugo. Od gledanja u Sunce već sam osetio neverovatne dobrobiti. Prestao sam da budem alergičan na kućnu prašinu i posle 25 godina danonoćne upotrebe kapi za nos, prestao sam da ih koristim. Takođe, vratilo mi se čulo mirisa, regulisao mi se krvni pritisak, više ne pijem, niti imam želju da popijem veliku šolju jutarnje kafe da predupredim kasniju glavobolju. Bolje da gledamo u Sunce nego da pretražujemo kontejnere u potrazi za odbačenom hranom.

Da li biste želeli još nešto da kažete?

-Naši građani moraju da shvate da je Srbija u ratu, nad nama se svakodnevno sprovodi agresija radiološko-hemijsko-biološkom metodom. Sa neba otrovima iz neobeleženih aviona (kemtrejls), a sa zemlje genetski modifikovanim kulturama.

Ako neko preživi trovanje, u trećoj generaciji će mu potomci postati sterilni od upotrebe hrane od GMO. Da li je to dovoljan razlog da konačno kažemo,E, sada je dosta, dalje neće moći?

Pogledajte svoju decu u oči, pa odgovorite sebi na ovo pitanje.

Foto: Darko Dozet

(Copyright Treće oko – Nijedan deo ovog teksta ne sme se kopirati bez dozvole)