Voda može da daje život, ali i da izaziva bolesti

Voda može da daje život, ali i da izaziva bolesti

Istraživanja su pokazala da ćelije kancera bujaju u kiselom okruženju, ali nestaju u alkalnom. Možete se zaštititi samo na jedan način – sprečite kiselost vašeg organizma. Ako su tkiva, krv i limfa kiseli – to je siguran put u bolest. Neprijatelj broj jedan – kandida

Prema najnovijim statističkim podacima, šestoro od deset stanovnika razvijenih zemalja pati od prekomerne težine i acidoze preterane kiselosti organizma. Doktor Robert Jang dokazao je da je višak masti u organizmu posledica preterane kiselosti. Šta to znači?

Telo stvara ćelije masti kako bi izbacilo kiseline iz vitalnih organa i sprečilo ih da bukvalno uguše organe do smrti. Masti, zapravo, spasavaju život! Višak masnoće u telu jeste reakcija tela koje se bori protiv alarmantno visokog nivoa kiselosti organizma.

Ph, ili nivo kiselosti tela, meri se skalom od 0 -14. Zlatna sredina na kojoj je pH balansirana iznosi 7. Sve ispod 7 je kiselost, stanje u kome telo ne funkcioniše onako kako treba. Stanje organizma iznad 7 se naziva alkalnim (baznim) i u njemu telo napreduje. Bolesti ne opstaju u alkalnoj sredini. Kada se iz tela izbace toksini kiseline, dolazi do drastičnog pada prekomerne težine, povećava se mišićna masa, koža postaje sjajnija i mekša, a energetski nivo se primetno povećava.

Važna ravnoteža

Ljudsko telo je izuzetno pažljivo naštimovana mašina. Lako se adaptira na nova okruženja i situacije, ali samo kada je njegovo unutrašnje okruženje u ravnoteženo. Na primer, naše telo najbolje funkcioniše kada mu je unutrašnja temperatura 36,6 – 37 stepeni Celzijusa. Temperatura iznad 40 stepeni ili ispod 36, ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem. Pri tom je ljudsko telo još osetljivije na stanje sopstvene kiselosti, nego na temperaturu!

Gljivica kandida sa kojom  problema ima gotovo svaki treći čovek na planeti - razvija se samo u kiseloj sredini

Gljivica kandida sa kojom problema ima gotovo svaki treći čovek na planeti – razvija se samo u kiseloj sredini

Krv, koja čini 8 procenata ukupne težine tela, ključni je regulator i indikator opšteg zdravlja organizma. Kiseonik i drugi hranljivi elementi se upravo preko krvi transportuju do svake ćelije tela. Da bi krvotok efikasno obavljao svoju osnovnu funkciju, neophodno je da održava veoma specifičan pH opseg. Tačnije, pH od 7,36 do 7,44. To je blago alkalno stanje. Čak i manje skretanje van ovog opsega može biti smrtonosno.

Niže vrednosti (od 0-7) pH označavaju ekstremnu kiselost (hlorovodonična kiselina), a visoke vrednosti ekstremnu alkalnost. Čista voda je životna i ima pH 7- 8. Svi smo čuli za kisele kiše i zagađivače koji uništavaju sve živo u vodotokovima širom planete. Potpuno ista stvar se, ako zamenimo planetarne vodotokove krvotokom, događa i u ljudskom telu.

Hrana koju jedemo i voda koju pijemo imaju najveći uticaj na kiselo-alkalnu ravnotežu tela. Varenje industrijski obrađene hrane, na primer, stvara kisele nusprodukte koji ulaze direktno u krvotok. Što više obrađene hrane jedemo (šećeri, rafinisani ugljenohidrati…), sve više kiselih nusprodukata stvaramo i sve vviše kiseline unosimo u krvotok.

Nisu samo obrađene vrste hrane uzrok nastanka kiseline u organizmu. Mnogi proizvodi životinjskog porekla (posebno visokoproteinska hrana), skrob i zrnevlje, takođe utiču na stvaranje viška kiseline. Azotnusprodukt varenja proteina, na primer, izuzetno je kiseo. Baš kao i kofein.

Sa druge strane, sveže povrće i voće blagotvorno deluju na alkalizaciju tela. Hrana koja najbolje alkalizuje telo jeste zeleno povrće (zelena salata, kelj, spanać, prokelj…)

Kako znate da li je vaše telo kiselo ili alkalno? Možete se testirati merenjem pH sopstvenog urina ili pljuvačke pomoću pH lakmusa. Najpreciznija metoda je testiranje krvi. Najlakši način je da preispitate sopstvenu ishranu. Da li pijete mnogo kofeina i alkohola? Da li jedete puno mesa? Često jedete hleb, testa i skrob? Ako su odgovori na ova osnovna pitanja potvrdni, onda možete biti sigurni da se vaše telo poslednjim snagama bori da organizam održi u alkalnom stanju. Uticaj ovakve ishrane na sveopšte zdravlje je suviše veliki da bi se ignorisao.

Posledice disbalansa

Pošto je ljudsko telo izuzetno prilagodljivo, blago kiselo stanje tokom kraćeg vremenskog perioda neće imati veće posledice na sveukupno zdravlje. Međutim, previše ljudi se loše hrani a živi u izuzetno stresnim uslovima – što dovodi do hronične acidozekonstantnog stanja veoma povišene kiselosti organizma. Takvo stanje ima poražavajući efekat na zdravlje a posledice su, između ostalog sledeće:

nadimanje i zadržavanje vode

akne i drugi problemi sa kožom

nokti i kosa veoma slabog kvaliteta

problemi održavanja težine

bolovi u zglobovima

glavobolje

nervoza

grčevi

problemi sa varanjem

česte prehlade

alergije

Preterana težina i/ili gubitak težine spadaju u najočiglednija stanja. Da li ste primetili koliko vam je teško da izgubite 5 kilograma viška? Ili da povećate mišićnu masu? U tom slučaju možete biti sigurni da je vaše telo u stanju hronične kiselosti.

Kada je telo u stanju hronične kiselosti, učiniće sve da se zaštiti. Kod nekih ljudi to znači zadržavanje viška vode i masti što bliže nekim organima kako bi se oni zaštitili od kiseline. Kod drugih, to znači izbacivanje vode i viška težine iz tela, kako bi onopročistilosamo sebe. Ako ste preterano mršavi ili imate preveliku težinu, sasvim je moguće da vaše telo pati usled hroničnog stanja povišene kiselosti.

Pri tom će se, u kiselom okruženju tela, patogeni poput kvasaca i bakterija množiti još više u vašem digestivnom traktu.

Zapravo, istraživanja su pokazala da ćelije kancera bujaju u kiselom okruženju, ali nestaju u alkalnom. Dok ovi patogeni napreduju u vašem telu, oni kradu dragocene hranljive materije i energiju koju telo treba da dobije. A ako se pitate zbog čega vam sva ta hrana koju jedete ne donosi više energije, eto odgovora.

Telo je sa dobrim razlogom stvoreno da zadržava blago alkalno stanje. Upravo u takvom stanju je otporno na bolesti i sposobno da se energizuje i samoisceli. Dr Robert Jang tvrdi da je pretrana kiselost tela uzrok svih bolesti. Za razliku od stare biologije zasnovane na radovima Luja Pastera odakle potiče ideja da bolesti izazivaju mikrobi koji u naše telo dospevaju iz spoljne sredine, dr Jang tvrdi da kada u telu postoji zdrava alkalna ravnoteža, mikrobi ne mogu da opstanu.

Nivo pH (kiselo-alkalna mera) naših unutrašnjih tečnosti utiče na svaku ćeliju tela. Produženo stanje kiselosti bilo kakve vrste se loše odražava na telo. Čitav metabolički proces zavisi od uravnoteženosti unutrašnjeg alkalnog okruženja. Hronična kiselost pH razara tkivo tela, grizući lagano kroz gotovo 100.000 kilometara vena i arterija, baš kao što kiselina razjeda mermer. Ako se takvo stanje ne popravi, dolazi do opšteg poremećaja aktivnosti i funkcija ćelija i javlja se čitav niz simptomaod tahikardije do nervnih kratkih spojeva u mozgu. Ukratko, preterana kiselost organizma ugrožava sam život i uzrokuje sve vrste bolesti!

Opasne mikroforme

Kiseli otpad koji se gomila u telu pruža savršeno okruženje za razvoj opasnih mikroorganizama. Najpre se množi kandida. Kandida je latinsko ime za ono što se u ljudskom organizmu obično naziva kvascem, ali je zapravo vrsta gljivice. Kvasac i gljivica (i sa njoma blisko povezna plesan) su jednoćelijski biljni oblici života kojih ima u tlu, vazduhu i vodi. Nalaze se svuda oko nas. Na primer, kandida se obično može naći u našem gastrointestinalnom traktu. Bez nje ne bismo mogli da živimo. Ali bez obzira na korist koju pruža organizmu, ukoliko se previše razmnoži može izazvati brojne zdravstvene problemeod onih iritirajućih do hroničnih i fatalnih.

Osim kandide, zdravlje ugrožavaju i druge mikroforme poput različitih vrsta gljivica, plesni, bakterija i virusa. Pri tom je organizam ugrožen ne samo njihovim prisustvom već i njihovim otrovnim izlučevinama: mikotoksinima i ekzotoksinima (gde myco označava gljivicu, exo bakteriju a toksin otrov). Ove mikroforme stvaraju kiseli otpad dok vare (zapravo fermentišu) glukozu, proteine i mastisve one supstance koje našem telu pružaju neophodnu energiju.

Kandida i ostale mikroforme opsedaju oslabljene delove tela, truju ih i izgladnjuju. U kiselom okruženju, one bukvalno razaraju tkivo i telesne procese. Hrane se glukozom koja telu daje energiju, mastima i proteinima, našim genetskim materijalom (čak i neukleinskim kiselinama), bukvalno nas žderući iznutra. Zatim svoj kiseli otpad šalju u naš krvotok i ćelije, dodatno zagađujući organizam. Bakterije, gljivice i plesni nisu te koje uzrokuju simptome bolestiuzrok simptoma je njihov kiseli otpad.

Jedno od najpoznatijih otkrića dr Janga je njegova teorija o tome šta uzrokuje gojaznost. On je dokazao da je višak masnoće u telu posledica preterane kiselosti organizma. Telo stvara dodatne ćelije masti da bi odbranilo vitalne organe od kiseline. Rešenje problema gojaznosti su alkalizacija i energizacija organizma.

Na drugom kraju zdravstvenog spektra, kvasci i gljivice unutar prezakiseljenog tela proždiru hranljive materije koje unosimo i smanjuju hemijsku i mehaničku apsorpciju svega što pojedemo za 50 procenata. Kod mnogih ljudi se to ispoljava u vidu pothranjenosti, što je isto toliko loše kao i gojaznost. Bez proteina, telo ne može da obnovi tkiva i stvara enzime, hormone i stotine drugih hemijskih komponeneti neophodnih za dotok energije u ćelije i aktivnost organa. Hronični umor, bolest, promene telesne težine jesu rezultati takvog disbalansa. Pothranjena, izuzetno mršava osoba će možda izgubiti još malo težine dok se hemija tela polako stabilizuje alkalizacijom. Ali kada se procesi u telu normalizuju, dostići će ponovo idealnu težinu. Zdrava tela nisu ni gojazna ni pothranjena. Zdravo telo samo održava svoju idealnu težinu. I kada se primene alkalizacija i oksigenizacija pravilnim izborom hrane i vode, telo počinje da se vraća na svoju idealnu težinu.

Toksini koji se množe u prezakiseljenom telu znatno doprinose pojavi simptoma alergija. Apsorpcija nesvarenih proteina, pri tom, jeste glavni uzrok brojnih alergija. Digestivni sistem je oslabljen, što sprečava totalani slom amino kiselinapa se javljaju alergije na hranu.

Još jedan od glavnih problema preterane kiselosti organizma jeste hronični umor. Toksini u kiseloj sredini smanjuju apsorbciju proteina i minerala i oslabljuju sposobnost tela da proizvodi enzime i hormone. To opet utiče negativno na rekonstrukciju ćelija i druge komponente neophodne za stvaranje energije. Rezultat je stalno prisutni umor, slaba izdržljivost, problemi sa koncentracijom, nemogućnost stvaranja mišićne mase i opšta slabost organizma.

Voda života

Na kiselost ili baznost organizma možemo uticati pažljivim izborom hrane i – vode. Da li ste se ikada zapitali kakvu vodu pijete? Podrazumeva se da je ona bakteriološki i hemijski ispravna, ali ima još nešto o čemu se malo govori – o kiselosti. Obična vodovodska voda samim prolaskom kroz cevi menja svoje prirodno naelektrisanje i postaje – kisela. To se lako može utvrditi običnim lakmus papirom. Dakle, ako želite da alkalizujete svoj organizam, morate poći od vode.

Najznačajnija stvar koju treba naučiti jeste kako hidrirati telo alkalizovanom vodom. Poput planete na kojoj živimo, naše telo je sačinjeno od 70 procenata vode. Želja za hranom je često vapaj našeg tela za vodom. Žudnja za vodom će se postepeno razvijati kada osoba počne da se hidrira i na taj način izbacuje toksine i organizma.

Ishrana bogata kiselom hranom poput mesa, mlečnih proizvoda, žitarica, voća punog šećera i hleba izaziva gomilanje kiselog otpada u telu. Kada taj otpad uđe u naš krvotok, krvotok će pokušati da ga se oslobodi u tečnom obliku kroz pluća i bubrege. Ako ima previše otpada, on se odlaže u različite organske sisteme poput srca, pankreasa, jetre, debelog creva…

Raspad ovog procesa odlaganja kiselog otpada se takođe može nazvatiprocesom starenja. Da bi se proces usporio i preokrenuo, čovek mora da započne uklanjanje viška kiselosti iz krvotoka i tkiva uvođenjem alkalizovane vode u ishranu.

Alkalna voda sadrži alkalne hranljive materije. Tokom procesa čišćenja organizma ovom vodom, okruženje u krvi se ubrzano menja tako da više ne predstavlja plodno tlo za razvoj bakterija, kvasaca, gljivica i plesni. Telo započinje proces detoksifikacije. Kako se toksini izbacuju, mogu se pojaviti simptomi mučnine, stanja nalik gripu ili pad energije. Kada simptomi započnu, potrebno je odmah se hidrirati alkalizovanom vodom i povečavati unos vode.

Voda ima presudan značaj da li ćemo postati i ostati zdravi. Unos alkalizovane vode je preventivna zaštita od brojnih oboljenja. Ona reguliše krvni pritisak, snižava nivo šećera u krvi, reguliše varenje, eliminiše virusne infekcije, ublažava posledice osteoporoze, kostobolje, kardiovaskularne probleme i što je najvažnije, presudno utiče na izbacivanje toksina iz tela i podizanje energetskog nivoa organizma.

Kako promeniti pH

Interesantno je primetiti kako se sve više stanovnika naših gradova opredeljuje da pije flaširanu vodu. Bilo bi dobro kada bi se uradile ozbiljne analize takve vode, jer je javna tajna da neki (nesavesni) proizvođači flaširaju običnu vodu iz vodovoda! Naravno, litar te vode je često skuplji od 100 litara vodovodske! I, što je za našu priču najinteresantnije, pH te vode je ispod sedam, što znači da je ona kisela!

Najjeftinije sredstvo za alkalizaciju vode - kapsula sa turmalinom

Najjeftinije sredstvo za alkalizaciju vode – kapsula sa turmalinom

Najjednostavniji i najjeftiniji način alkalizacije vode je korišćenje prirodnog minerala – turmalina. Na tržištu se mogu pronaći kapsule od nerđajućeg čelika punjenje ovim kristalima koje menjaju kiselost vode u veoma kratkom roku. Njihova upotreba je veoma jednostavna. Kapsula punjena turmalinom se stavi u čašu vode, promućka i posle desetak minuta ta voda poprima bazne karakteristike.

Turmalin je prirodni mineral koji sadrži ukupno 26 mikroelemenata, među kojima su i kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan, gvožđe, silicijum, jod, fluor. Ovaj mineral pozitivno utiče na nervni, endokrini i imunološki sistem. Jedinstvena svojstva turmalina revitalizuju organizam, jer ima konstantni električni naboj zbog čega ga i zavu kristalni magnet. Turmalin stvara niskofrekventno magnetno polje i emituje anjone koji:

– jačaju metabolizam i poboljšavaju razmenu materija

– stimulišu rad krvotoka

– obnavljaju rad limfnog sistema

– normalizuju rad endokrinog i hormonalnog sistema

– poboljšavaju ishranu organa i tkiva

– jačaju imunitet

– uravnotežuju vegetativni nervni sistem

– jačaju vid i pamćenje

– jačaju potenciju i polnu funkciju

– smanjuju glavobolje i vrtoglavicu

– eliminišu nervnu napetost posle stresnih situacija

Kristali turmalina proizvode struju jačine 0,06mA, kakvu inače proizvodi ljudsko telo pri pravilnom odnosu pozitivnog i negativnog naelektrisanja. Zahvaljujući tome, turmalin potpomaže uspostavljanje energetske ravnoteže.

Desetak minuta je dovoljno da turmalin promeni pH vode - iz kiselog u bazno

Desetak minuta je dovoljno da turmalin promeni pH vode – iz kiselog u bazno

U alkalizatoru vode, turmalin ima antibakterijska svojstva, povećava rastvaranje kiseonika i jonizuje molekule vode smanjujući njihovu veličinu. Generiše elektrolizu, stvara negativne jone i infracrvene jone. Ima jaka antibakterijska svojstva, povećava razgradnju kiseonika i jonizuje molekule vode smanjujući njihovu veličinu.

Dugotrajna upotreba ovako alkalizovane (nanoaktivne) vode dovodi do bolje apsorpcije hranljivih materija u organizmu, poboljšanja metabolizma i imuniteta. Smanjuje se oksidacija, odlaže senilnost, poboljšava opšte zdravlje. Negativni potencijal eliminiše višak slobodnih radikala, smanjuje nivo želudačne kiseline, štiti od gastritisa, eliminiše kiselost i toksine u crevima, disforiju, acidozu i opštu kiselost organizma. Pomaže kod bržeg isceljenja trauma i smanjuje konstipaciju.

Alkalizatori vode 3115364Nanoaktivna voda je meka voda i lakše se apsorbuje, zahvaljujući jonizaciji zdravih minerala. Procesom dekontaminacije vode se takođe smanjuje površinski napon, balansira se pH tela, unose se nove hranljive komponente i izbacuju toksične supstance iz organizma.

A. Stamenković

(Copyright Treće oko – nijedan deo ovog teksta ne sme se kopirati bez odobrenja zakonskog vlasnika Autorskog dela)